MOXIBUSTION (Ai Jiu)

MOXIBUSTION (Ai Jiu)

Moxibustion medicin


MOXIBUSTION (Ai Jiu)


Hvad er Moxibustion og hvordan hjælper den?


Moxa er en meget gammel østlig tradition for varme terapi, der er lige så gammel som akupunkturen. Faktisk er udtrykket akupunktur på kinesisk dannet af to ord: “Zhen Jiu”. Ordet “zhen” betyder nål og ordet “jiu” betyder moxibustion. Grunden hertil er at Moxa (Moxibustion), og Akupunktur traditionelt er blevet brugt som et par siden begyndelsen af traditionel kinesisk medicin, og er fortsat en meget stærk kombination for de fleste udøvere af traditionel kinesisk medicin i dag.


I akupunktur, stimuleres meridianpunkterne direkte via nåle. I moxa-behandlinger stimuleres de i stedet for med varme.


Moxa behandling indebærer traditionelt opvarmning op et bestemt akupunkturpunkt ved at brænde en meget specifik urt, Artemisia vulgaris eller almindeligt kendt som “bynke”. Denne urt er valgt på grund af dens gode opvarmning egenskaber og sin rene “yang” art, og dermed har evnen til at genoprette den primære yang energi.


Med hjælp af Moxa genskabes cirkulationen af energi eller/ og blod i kroppen. Moxa er en effektiv måde at behandle kulde- og fugttilstande, stagnationer, muskel- og ledsmerter f.eks. musearm, smerter i ryggen og skulder, sportskader, migræne samt barnløshed.


Moxibustion er ikke anvendt så meget i Danmark af akupunktører, fordi mange syntes det er for tidskrævende. Det er synd, fordi det er et utroligt nyttigt redskab og et godt og relevant supplement til en akupunktur-baseret behandling.


Den største forskel – ifølge traditionel kinesisk medicin – mellem akupunktur og moxi-behandlinger er dette: Akupunktur kan kun manipulere Qi (energi), som allerede findes i kroppen, men moxabrænding tilføjet Qi til kroppen. Moxabrænding kan dermed virke helende, idet det varmer et område op, forøger blodcirkulationen og lindrer smerte. I traditionel kinesisk medicin bruges moxabrænding alt i alt til at forebygge sygdomme, forstærke immunforsvaret og forøge ens livskraft.


Moxibustion kan afhjælpe mange forskellige lidelser, blandt andet  • Astma

  • Fordøjelsesproblemer

  • Migræne

  • Hudproblemer

  • Allergi

  • Blodcirkulation og menstruationssmerter


Hvordan foregår behandlingen?


Moxa-behandlinger kan foregå på flere forskellige måder. Lidt simpelt, kan man inddele metoderne i direkte og indirekte moxa-behandlinger. Jeg gør overvejende brug af den direkte metode ved afbrænding af bynke på huden med et lag af ingefær til isolering. I alle tilfælde er der tale om ufarlige og ikke ardannende moxibustion teknikker.


Direkte – Ved direkte moxabehandling bliver lille stykke af glødende urt placeret på det ønskede akupunkturpunkt.  Jeg kan vælge at gøre brug af to forskellige direkte moxa-behandlinger.


Afbrænding på Hud – Den type af direkte moxabehandling som jeg oftest bruger er, når den brændende urt afbrændes direkte på huden, dog med et lag af ”isolering”, der sidder mellem huden og den brændende urt. Den type stof, der anvendes som isolator afhænger af, hvilken lidelse der behandles. Et udsnit af ingefær, anvendes eksempelvis mod kold mave og milt, som kunne manifestere sig som diarré og mavesmerter. Et udsnit af hvidløg anvendes til infektioner og giftige insektbid, og salt anvendes til at gendanne Yang energi. Mens den gløder, oplever du en intens men behagelig varme, direkte rettet mod det relevante meridianpunkt.


Opvarmede nåle. I visse tilfælde vælger jeg at varme akupunkturnåle med moxa. Det foregår ved at bladene placeres i en klump på bagenden af en nål, som sidder i huden, for at varme nålen op. Denne behandlingsform er ufarlig og uden bivirkninger, men kan føles intens. Patienter vil føle en behagelig varme efter behandlingen.


Indirekte – Ved indirekte moxabehandling rører den brændende urt ikke huden. Den mest almindelige form for indirekte moxabehandling som jeg kan bruge at via den såkaldte “moxa pind”. En “moxa pind” er lavet af tæt sammenrullet bynke, til tider små mængder af andre urter. De tørrede grå-bynkeblade har vist sig at brænde jævnt med en mild og jævn varme. Der er dermed tale om en ”varmestrålebehandling”.


Er der bivirkninger eller andet jeg skal være opmærksom på?


Jeg benytter mig ikke af den variant af direkte moxi-behandling hvor man lader urten brænde helt ned til huden som dermed kan få blister og potentielt ardannelse. Der er dermed ingen specifikke bivirkninger ved denne behandlingsform.


 


 


 


Jing Yi Tang Akupunktur

ved Jingjing Xue Bach

Blegdamsvej 126, 2100 København Ø

Email:  xuejing@jingyitang.dk

CVR-nr.: 41690186

Åbningstid

Mandag – Fredag:  09.00 – 15.00
Lørdag : Efter aftale
Søndag: Efter aftale

Follow me on Facebook

© Bach & Bach